TEKNİK BİLGİ
Basınçlı hava sistemlerinin optimum performansını sağlamak için güvenilir akış ölçümleri çok önemlidir. Ölçüm yapmamak, sistem verimliliğini bilmemek anlamına gelir. Etkili ve güvenilir ölçümler yaparken, doğal olarak bazı sorular ortaya çıkmaktadır.
Ölçümlerinizde size mümkün olan en iyi şekilde destek olmak istiyoruz ve bu nedenle bu sayfada müşterilerimizin en sık sorduğu soruların yanıtlarını sunuyoruz. Bu veri tabanı düzenli olarak güncellenecek ve daha da büyüyecektir. Sorunuzun cevabı aşağıda bulunmuyorsa lütfen bizimle iletişime geçiniz. Teknik ekibimiz en hızlı şekilde size ulaşacaktır.
BASINÇ DÜŞÜŞÜNÜN İZLENMESİ
Basınçlı havanın arıtılması sırasında oluşan basınç kaybı neden izlenmelidir?
Basınçlı hava arıtması çeşitli filtreler ve kurutucu sistemlerinden oluşur. Basınçlı hava, küçük çaplı ve çok sayıda kıvrıma sahip çeşitli filtre elemanlarından, ısı eşanjörlerinden ve/veya kurutucu katmanlardan geçer. Sonuç olarak basınç kaybı meydana gelir. Korozyon, tutulan parçacıklar, emilen yağ ve su, filtreleri ve kurutucuları tıkayarak enerji kaybı olan önemli basınç düşüşlerine neden olur. Basınç düşüşünün izlenmesi, arıtmanın başında ve sonunda bir basınç sensörü kullanılarak kolayca gerçekleştirilebilir. Elde edilen bilgiler, filtre değişiminin ve kurutucu revizyonlarının verimli bir şekilde zamanlamasına yardımcı olur.
BASINÇ DÜŞÜŞÜNÜN NEDENLERİ
Basınçlı hava sisteminde neden basınç düşüşü meydana gelir?
Basınçlı hava bazen kullanım noktasına ulaşana kadar boru hatlarında uzun mesafeler kat etmek zorundadır. Boru tesisatı her zaman hava hacimleri için doğru boyutlandırılmamış olabilir. Bu durum basınç kayıplarına neden olur, ancak bu kayıplar yalnızca basınçlı hava tüketildiğinde tespit edilebilir (yalnızca hava akarken bir basınç düşüşü olur).
BASINÇLI HAVADA PARTİKÜLLER
Basınçlı havada neden partiküller bulunur?
Kompresör tarafından emilen havada her zaman kirletici maddeler bulunur . Ortam havası toz, partikül, nem, yağ buharı ve çok daha fazlasından oluşan bir karışım içerir. Partiküller, elektronik endüstrisi, ilaç endüstrisi veya Ar-Ge laboratuvarları gibi birçok üretim süreci için zararlıdır. Bu nedenle filtrelerle giderilmeli ve konsantrasyonları izlenmelidir.
KALİBRASYONUN
ÖNEMİ
Kalibrasyon neden bu kadar önemli?
Zorlu veya kararsız çalışma koşullarına maruz kalan tüm yüksek hassasiyetli cihazlar düzenli aralıklarla kontrol edilmelidir. Birçok kişinin bilmediği şey, bunun ISO 9001 tarafından da gerekli olduğudur. Cihaz kalibrasyonun en az 12 ayda bir yapılmasını tavsiye ederiz.
KALİBRASYON
TİPLERİ
Standart, maksimum ve yüksek hızlı kalibrasyon arasındaki fark nedir?
SUTO akış sensörleri laboratuvarda gerçeğe yakın koşullar altında kalibre edilir. İyi bir doğruluk elde etmek için çeşitli kalibrasyon noktaları kullanılır. Ölçüm aralığına (standart, maksimum, yüksek hızlı) bağlı olarak , kalibrasyon ve test çabası artar. Ölçüm aralığının, probun maksimum akışı güvenilir bir şekilde ölçebileceği ve hala yukarı doğru yeterli alana (basınçlı havanın montaj esnasında cihazı fırlatmasına karşı) sahip olacağı şekilde seçilmesi önerilir.
AKIŞTA
GİRİŞ/ÇIKIŞ
BÖLÜMLERİ
Akış sensörleri için giriş ve çıkış mesafeleri neden gereklidir?
Neredeyse tüm modern akış sensörleri, doğru ölçüm için mükemmel bir akış profili gerektirir. Bu profil, engeller ve boru hattının yönündeki değişiklikler nedeniyle bozulur ve daha uzun düz boru kesitleri üzerinde düzeltilmesi gerekir. Bu nedenle belirli giriş ve çıkış mesafeleri tanımlanır. Bu mesafeler genellikle boru çapının katları olarak belirtilir.
AKIŞ
TİPLERİ
Standart ve gerçek akış hızı arasındaki fark nedir?
Gerçek akış hızı, yoğunluğundan bağımsız olarak sistemin bir yerindeki bir gazın belirli bir noktadan akan hacmidir. Gerçek akış hızı, belirli bir noktadan akan gazın kütlesi söz konusu olduğunda belirsizdir çünkü gaz sıkıştırılabilir. Basınç iki katına çıkarılırsa, ideal bir gaz için sabit bir akış hızında belirli bir noktadan akan kütle de iki katına çıkar. Bu artan kütle akışını hesaba katarken, gazlar için genellikle standart hacimsel akış kullanılır; çünkü bu belirli standart koşullara dayanır ve dolayısıyla kütle akışıyla karşılaştırılabilir. Basınçlı havada standart genellikle 1 bar mutlak ve 20 °C'dir.
TERMAL
KÜTLE AKIŞ PRENSİBİ
Termal kütlesel akış prensibi basınçlı havada akış ölçümü için neden en uygun teknolojidir?
Termal kütle akışı prensibi, bir sensörün geçen gaz tarafından soğutulmasını ölçer. Geçen gazın kütlesine ve hızına bağlı olarak, standart hacim akışıyla orantılı bir sinyal üretilir. Bu prensip geniş bir ölçüm aralığında çok güvenilirdir. Özellikle sızıntılardan kaynaklanan küçük hava akışlarının tespiti bu prensip sayesinde kolayca sağlanabilir. Küçük boyutlu oluşu, üretimi kesintiye uğratmadan basınç altında kolay kurulum sağlar. Bu da diğer prensiplere göre bir başka avantajdır.
ÇİY
NOKTASI
KONTROLÜ
Çiğlenme noktasının neden kontrol edilmesi gerekiyor?
Gerçek bir basınçlı hava sisteminde, boru basınç altındayken bile nemin boruya nüfuz edebileceği sayısız bağlantı noktası vardır. Hizmet dışı bırakılan basınçlı hava hatları bile, hatlardan nem çıkana kadar bazen saatler ve günler boyunca yıkanmalıdır. Bu kriterler basınç çiğlenme noktası üzerinde olumsuz bir etkiye yol açar. Bu nedenle kritik uygulamalarda, sahada çiğlenme noktasının ayrıca ölçülmesi çok önemlidir.
FARK BASINÇ ile
AKIŞ ÖLÇÜM
PRENSİBİ
Pitot tüp debimetrelerin çalışma prensibi nedir?
Fark basıncıyla yapılan akış ölçümünde dinamik basınçlı akım öğesi ile (bir orifis plakası veya sıkışma basıncı sondası ile) fark basınç ölçülür. Fark basınç transmitteri fark basınç sisteminin ölçüm değerinden debiyi hesaplamaktadır. Ölçüm hücreleri hassas şekilde kademelendirilebildikleri ve sadece minimum ölçüm sapmasına rastlandığı için debi ölçümleri kesin olmaktadır.
ULTRASONİK
AKIŞ ÖLÇÜM
PRENSİBİ
Ultrasonik debimetrelerin çalışma prensibi nedir?
Piezoelektrik kristallere voltaj uygulanması sonucu meydana gelen ultrasonik sinyallerin; ölçüm yapılacak hat üzerine karşılıklı yerleştirilmiş sensörler arasında gelip gitmesi esnasında geçirdiği süre farkını temel alan akış ölçüm prensibidir. Akış olmadığında her iki yöne doğru da sinyal geçiş süreleri aynıdır. Akış olduğunda akış yönündeki sinyaller hızlanır, ters yöndekiler ise yavaşlar. Bu durum sinyaller arasında geçiş zaman farkı oluşturur. Oluşan zaman farkı hat içerisindeki akış hızıyla doğru orantılıdır. Bilinen ölçüm tipi kesit alanıyla birlikte anlık hacimsel akış değeri hesaplanır.
ISO 8573-1
BASINÇLI HAVA
KALİTE STANDARDI
ISO 8573-1 standardı nedir? Neden önemlidir?
ISO 8573-1, basınçlı hava kalitesi alanında kritik bir standarttır ve hava saflığının sınıflandırılması için kapsamlı bir çerçeve sağlar. Uluslararası Standardizasyon Örgütü tarafından geliştirilen ve sürdürülen bu standart, basınçlı hava sistemlerindeki çeşitli kirletici maddelerin seviyelerini tanımlamada çok önemlidir. Üç ana kirletici türü için özel gereklilikler belirler: Bunlar basınçlı hava uygulamalarının performansını ve güvenliğini önemli ölçüde etkileyebilecek yağ, su ve partiküllerdir. Standart ait değerler tablodaki gibidir.
Ürünler ve uygulamalarla ilgili daha fazla bilgi için;
ÇİY
NOKTASI
TİPLERİ
Atmosferik çiğlenme noktası ile basınç çiğlenme noktası arasındaki fark nedir?
Atmosferik çiy noktası, genleşmiş basınçlı hava gibi normal ortam koşullarında (aşırı basınç olmadan) var olan çiy noktasıdır. Hava sıkıştırılırsa, içerdiği nem daha küçük bir hacme sıkışmış olur, böylece birim hacim başına nem ve dolayısıyla çiğlenme noktası (basınç çiğlenme noktası) artar. Basınç çiğlenme noktası her zaman basınç altında ölçülür.
VORTEKS
AKIŞ ÖLÇÜM
PRENSİBİ
Vorteks buhar debimetrelerinin çalışma prensibi nedir?
Bu ölçüm prensibi, örneğin köprü ayaklarında olduğu gibi akış üzerinde bulunan engellerden hemen sonra türbülans oluşması gerçeğine dayanır.Tüm akış ölçerlerin içinde borunun ortasına yerleştirilmiş bir dik gövde bulunur. Akış hızı belirli bir değere ulaşır ulaşmaz bu dik gövdenin ardında vorteksler oluşur ve bu vorteksler akıştan ayrılır. Bu vorteks saçılması ortalama akış hızıyla ve dolayısıyla hacimsel akışla doğru orantılıdır.Dik gövdenin her iki tarafında bulunan ayrılmış vorteksler, kapasitif sensör tarafından tespit edilerek elektronik devrelere birincil dijital lineer sinyal olarak aktarılan değişmeli bir yerel pozitif veya negatif basınç oluşturur.
EX-PROOF
HAKKINDA
BİLGİ
Ex-proof nedir? Kullanım alanları nelerdir?
Ex-proof kelimesi, Explosion Proof kelimesinin kısaltılmış şekli olup anlamı; Patlamaya Karşı Korunmuş olmaktadır.
Ex-proof ürünler, uluslararası ”Ex” Standartlarına uygun olarak belli firmalar tarafından üretilir. İmalat yerlerinin ve üretimi yapılan ürünler kendi sınıflarına göre bağımsız test kuruluşları tarafından Ex ve standart uygunluğu test edilip sertifika verilir. Gaz ortamında çalışan Ex-proof ürünler, hiç bir şekilde kıvılcım ve ark çıkarmaz. Ex-proof ürünlerin kullanımı petrol, doğalgaz , boya imalatı, maden ocakları, çimento imalatı, mühimmat ve barut imalatı gibi sektörlerde duruma göre zorunluluk göstermektedir.
BLOWERLAR
HAKKINDA
BİLGİ
Blower nedir? Kullanım alanları ve avantajları nelerdir?
Blowerlar, emisyona uğrayan ortamdaki havanın yüksek debide transferini sağlayan ekipmanlardır. Motordan aldığı kuvvet ile fanı döndürür. Üfleme ya da vakumlu olarak iki şekilde kullanımı mevcuttur. Blowerların içinde bulunan fan döner ve emiş kısmındaki havayı vakumlar. İçeriye hapsedilen hava daha sonra çıkış tarafına doğru itilir ve böylece blower işlevini yerine getirmiş olur.
Blowerlar üfleme, kurutma, üst temizleme vb. hava kullanımının olduğu basınç gerektirmeyen alanlarda kompresörlere oranla %90'a varan enerji tasarrufu sağlamakta olup proje maliyetini 6-12 ay gibi kısa sürelerde amorti edebilmektedir.